STK’lardan Bahar Kalkanı’na Destek
2 Mart 2020MEB’in Bu Ayki ‘BİZDEN’ Bülteninin Konusu: Koronavirüs
3 Mart 2020Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Hakkında Bilgilendirme Yaptı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Azerbaycan, Ermenistan ve Çekya da dâhil olmak üzere 68 ülkede vaka görüldüğünü dile getiren Koca, toplam vaka sayısının 89 bin 211’e yükseldiğini söyledi. Bakan Koca, dünya genelinde 3 bin 40 ölüm bildirimi yapıldığını, hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısının 45 bine ulaştığını kaydetti.
Koca, virüsün artış hızı Çin’de azalırken, diğer ülkelerde vaka sayılarının arttığına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Yakalananların yüzde 85’inin normal mevsimsel grip gibi geçirdiğini, yüzde 15’inin daha ağır seyrettiğini, özellikle riskli hasta grubunda ise ölüm oranlarının yüzde 15’e kadar ulaştığını, genellikle ölüm oranın yüzde 2’lerde olduğunu; fakat 50 yaşına kadar ölüm oranın yüzde 0,2 yani binde 2 gibi düşük olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Dünya genelinde her yıl mevsimsel gripten 250-500 bin ölüm olduğunu ifade etmek istiyorum. Yeni koronavirüsün ortaya koyduğu tablo ile kamuoyundaki paniğin orantılı olmadığını da ifade etmek istiyorum.”
“Bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir”
Virüsün Türkiye’nin etrafındaki ülkeleri kuşattığını aktaran Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu salgın Türkiye’de görülmeyecek diye durum yok. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Son 14 günde, özellikle 5 ülke (İran, Irak, Çin, Güney Kore, İtalya) olmak kaydıyla, yurt dışında genel anlamda seyahat etmiş olan kişilerin, kalabalık ortamlara girmemelerini ve ilgili ülkeden çıkış tarihi itibarıyla mümkün mertebe son 14 günlerini evde geçirmelerini önemsiyoruz. Bu süreçte herhangi bir bulgusu olanların maskesini takarak sağlık kuruluşumuza müracaat etmelerini istiyoruz.”
“Raporlu sayılacaklar”
Son 14 günü, özellikle İran, Irak, Çin, Güney Kore ve İtalya’da geçirmiş olanların raporlu sayılabileceklerine ilişkin açıklama yapan Bakan Koca, şunları aktardı:
“Bugün bununla ilgili bir kararı yayımlayacağız. Son 14 günü, özellikle bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanları, aile hekimlerine veya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri hâlinde süreci 14 güne tamamlamak üzere izinli saymayı bugün kararlaştırdık. Bu yazı, bugün aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmiş olacak.”
“Koronavirüsün ülkemizde görülmesi demek bir felaket anlamı taşımıyor. Böyle durumda sağlık sistemimiz, durumu kontrol altında tutacak güçte” diyen Koca, gerekli hazırlıkların yapıldığını vurguladı.
“Sağlık muayenesinden geçen 13 bin 834 vatandaşımız oldu”
Bakan Koca, umre ziyaretine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Suudi Arabistan bu dönemde umre ziyaretlerini kapattı. Önemli olan bu süreçte giden vatandaşlarımızın ülkeye gelişinde alınması gereken tedbirlerdi. Bu çerçevede biz cumartesi akşamından itibaren umreden gelen tüm vatandaşlarımızı termal kameradan ve sağlık muayenesinden geçirdik. Bu süreçte, sağlık muayenesinden geçen 13 bin 834 vatandaşımız oldu. Şüpheli bulduğumuz 5 kişiyi ambulanslarımızla sağlık kuruluşlarımıza götürdük. Onlara yapılan tetkikler negatif çıktı.”
Dünyanın birçok ülkesini etkisi altına alan yeni tip koronavirüs nedeniyle bir pandemi (dünya genelinde salgın) ilan edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, bu kararı Dünya Sağlık Örgütü’nün alabileceğine işaret etti.
Yurt dışı uçuş sayısının da ülkelerin durumuna göre değişebileceğine işaret eden Koca; Çin, Güney Kore, İran, Irak ve İtalya için uçuş tedbirleri alındığını hatırlattı.
İran’dan gelen ve Ankara’da karantina altına alınan yolcuların sağlık durumuna ilişkin soruya karşılık Koca, “Kum ve Meşhed hikâyesi olan 64 kişi var. Muhtemelen 76 kişi ayrılmış olacak. 14 gün evlerinde yine takip etmek şartıyla” bilgisini verdi.
Hastanelerde toplam 112’ye yakın İran öyküsü olup soğuk algınlığı belirtisi olan kişi bulunduğunu anlatan Koca, şöyle konuştu:
“9 ülke yardım talebinde bulundu”
Yeni tip koronavirüs aşısı ile ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine Koca, Bilim Kurulu’nun bu konudaki genel kanaatinin aşıyla ilgili en az 6 aylık bir klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğu ve aşının en az bir yıldan önce çıkamayacağı yönünde olduğunu aktardı.
Ürdün’de koronavirüs vakasının tespit edildiğinin duyurulmasına ilişkin Koca, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bölgede giderek artabileceğini, özellikle İran’da giderek yaygınlaştığını ve bu noktada bizden de yardım talebinin olduğunu, hatta 9 ülke bizden nasıl mücadele edilebileceği, bilgi paylaşımı ve gerektiğinde eleman gönderimi veya bizden bir heyet gönderilmesi şeklinde talepte bulundu. Bunu daha çok karşılıklı dijital ortam üzerinde bilgi akışını yaparak daha güçlü bir iletişim şeklinde düşünüyoruz.”
Bakan Fahrettin Koca, ülkede maske bulunamadığına ve fiyatlarının da yüksek olduğuna yönelik bir soruyu şöyle yanıtladı:
“Maske kullanımına ilişkin yurt dışında çok yoğun taleplerin olduğunu biliyoruz. İçeride bu talebin o kadar yoğun olmadığını ve vatandaşımızın bir panik havası içinde olmamasını, sadece bu konuda bizim uyarılarımızı dikkatle takip edip gereğini yapmalarını herkesin maske kullanmak gibi bir durum içinde olmamasını söylüyoruz.”
Kaynak: Sağlık Bakanlığı