Oruç Tutmak Bağışıklık Sistemini de Güçlendirir
17 Nisan 2020Hindistan’daki Arakanlı Müslümanlar Açlıkla Karşı Karşıya
19 Nisan 2020BM: Afrika’da 3 Milyon İnsan Ölebilir
Birleşmiş Milletler (BM), ekonomisi kötü, sağlık sistemi zayıf, genç nüfusu kalabalık Afrika için koronavirüsün felakete yol açabileceğini açıkladı. Nüfusun yüzde 56’sının yetersiz beslenme ve sağlık imkânlarından yoksun yaşadığı kıtada 3 milyon kişinin ölebileceğine işaret ediliyor.
Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA), Afrika’da yeterli önlemler alınmadığı takdirde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle en az 300 bin ile 3,3 milyon arasında insanın hayatını kaybedebileceğini açıkladı. Komisyon tarafından salgının ekonomi ve toplumsal hayat üzerindeki etkilerine ilişkin hazırlanan raporda, virüsün yayılımı kontrol altına alınsa dahi olumsuz iktisadi etkilerin kıta için kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Kıtada büyük şehirlerde yaşayan insanların yüzde 56’sının aşırı kalabalık ve imkânlarının kısıtlı olduğu kenar mahallelerde yaşadığına dikkat çekilen raporda, sadece yüzde 34’lük bir kesimin en temel el yıkama imkânına sahip olduğu aktarıldı.
100 milyar dolara ihtiyaçları var
Hükûmetlerin sağlık ve sosyal alandaki ihtiyaçları karşılaması için 100 milyar dolara ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, bu yıl kıta ekonomilerinin büyümelerinin yüzde 1,8 ile 3,1 arasında yavaşlamasının beklendiği vurgulandı. Raporda, Afrika’nın iş gücünün yüzde 71’inin kayıt dışı olduğu hatırlatılarak, bu insanların evden çalışma imkânın olmadığı ve salgının 27 milyon insanı aşırı yoksulluğa itebileceği uyarısı yapıldı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre (Africa CDC), kıta genelinde şu ana kadar 18 bin 333 vaka görülürken, 962 kişi de hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de koronavirüs pandemisinin yeni merkezinin Afrika olabileceği uyarısını yaptı. DSÖ Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, bölgede geçen hafta teyitli 18 binden fazla vaka ve yaklaşık 1000 ölümün bulunduğunu hatırlattı. Moeti, Afrika’nın pandeminin yeni merkezi olabileceğini, vaka sayısının her gün arttığını, virüsün başkentlerden daha iç bölgelere atlayıp Güney Afrika, Nijerya, Fildişi Sahili, Kamerun ve Gana’da yayıldığını söyledi. Afrika’nın çok sayıda koronavirüs hastası olması hâlinde bunları tedavi edecek kapasitesinin bulunmadığını, dolayısıyla tedaviden çok salgını önlemeye odaklandıklarını aktaran Moeti, şöyle devam etti: “Yoğun bakımda kritik tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısını en aza indirgemek istiyoruz; çünkü Afrika ülkelerinin çoğunun uygun ve yeterli yoğun bakım birimlerine sahip olmadığını biliyoruz. Solunum cihazları eksikliği en büyük sorunlardan biri.”
Moeti, ayrıca ABD’nin örgüte mali desteği kesmesinin Afrika kıtasında, çocuk felci, sıtma ve AIDS gibi hastalıklara karşı verilen mücadeleyi etkileyeceğini söyledi.
Dünya Sağlık Programı’na göre 1.2 milyarlık Afrika nüfusunun en az yüzde 20’si yetersiz besleniyor. Yaklaşık 20 Avrupa ve Afrika ülkesinin liderleri, Financial Times’da yayınlanan ortak metin aracılığıyla, koronavirüs ile mücadele etmekte zorlanan Afrika’ya yardım eli uzatılması için çağrıda bulunmuştu.
Kaynak: Yeni Şafak