Türkiye’de Her 10 Kişiden 3’ü Doğduğu Şehirden Göç Etti
3 Mayıs 2019İslam Düşmanlığını Siyasi Söylem Körüklüyor
4 Mayıs 2019“Kudüs’ün Işıkları” Belgeselinin Galası Yapıldı
Kutsal şehir Kudüs’teki özel bir günün 24 saatini işleyen “Kudüs’ün Işıkları” belgeseli, gala gösteriminde izleyiciyle buluştu.
Atlas Sineması’nda gerçekleşen gösterim öncesi açıklamada bulunan yönetmen M. Abdulgafur Şahin, sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği kısa metrajlı filme ilişkin, “Bir sene önce arkadaşlarımla Kudüs-i Şerif’i ziyaret ettik. Bizi o kadar etkiledi ki. Filmde Ali Kleybo’nun dediği gibi ‘Kudüs’e gelen hacı olmaz; ancak Kudüslü olur.’ Bizde de öyle bir etki bıraktı ve hiç oradan ayrılmak istemedik. Hiç oranın yabancısı gibi hissetmedik. Böyle çok enteresan bir his uyandırdı.” ifadelerini kullandı.
Genç yönetmen, filmi yapmaya henüz Kudüs’teyken karar verdiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Genelde insanlara, ‘Ben şunu yapacağım.’ ya da ‘Şununla ilgili bir film yapacağım.’ demekten çekinirim. Ama o gün oradaki arkadaşlarıma dedim ki, biz seneye burada film çekeceğiz. Döndükten hemen sonra hazırlıklara başladık. Bugün yani bir sonraki ramazanın hemen öncesinde burada sizinle beraber ilk defa filmi seyretmiş olduk. Geldiğiniz için bir kez daha teşekkür ederim.”
“Kudüs bizim. Biz oraya gittikçe bizim olmaya devam edecek.”
Şahin, Kudüs-i Şerif’te ramazan ayının bir yandan çok renkli ve çok ciddi bir coşkusu olduğunun altını çizerken diğer taraftan güvenlik sorununa ve yaşanan baskılara dikkati çekti.
Filmin yapımından önce resmî izin almak istediklerine işaret eden Şahin, “Yazılı olarak bize hiçbir belge vermek istemediler. Biz de bundan dolayı ekibi ve ekipmanı daralttık. Gerçekten inanın, her adımımızda takip edildiğimizi hissederek filmi yaptık. Ufak tefek şeyler de yaşadık; ama elhamdulillah filmi çektik. Doğal olarak siz de bizim yaşadığımız o baskıyı belki hissettiniz.” değerlendirmesinde bulundu.
Abdulgafur Şahin, Kudüs’ün önemine değinerek, şöyle devam etti:
“Tüm bunlara rağmen Kudüs-i Şerif bizim, basından, medyadan sürekli gördüğümüz gibi ziyaret edilmeye çekinilecek, korkulacak bir yer değil. Çünkü Kudüs bizim. Biz oraya gittikçe bizim olmaya devam edecek. Bu konuda temelde hissettiklerim bu şekilde.”
Film, çok kültürlü şehrin tezat durumlarını yansıtıyor.
Yapımcılığını Sarkaç Film’in üstlendiği belgeselin senaryosunu Melis Şahin kaleme alırken, müziklerini ise Mustafa Biber hazırladı.
Dünya prömiyeri ABD’de “Benton Park Film Festivali”nde gerçekleşen filmin gösterimine sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi.
Çok kültürlü şehrin tezat durumlarını yansıtan film, işgal altındaki gündelik hayat hakkında detaylar veriyor.
Bir grup Filistinli çocuğun günlük hayatından kesitler sunan belgesel, kutsal şehirdeki özel bir günün yirmi dört saatini kayıt altına alıyor. Kadim şehrin dar sokaklarındaki büyük dünya, bir sosyal antropoloğun, bir fırıncının, bir seyyahın ve bir öğretmenin gözünden yansıtılıyor. Çekimleri 2018’in ramazan ayında tamamlanan film, ramazan ayının Kudüs’teki hayatı nasıl değiştirdiğini, Kudüslülerin bu aya özel hangi gelenekleri yaşattıklarını belgeliyor.