Mescidi Aksa Kudüs’te Değilmiş(!)
24 Kasım 2020Sigarayı Bırakınca Vücudumuza Ne Olur?
28 Kasım 2020Kitap Okumayı Sevdirme Yöntemleri
Özellikle kitap okumayı sevmeyen insanlara yapılacak bazı uygulamalar, onların severek kitap okumasını sağlayabilir.
Kitap okuma alışkanlığı sağlamak için, ilk başta sayfa olarak daha az yapraklı ve içerik olarak da sıkılmayacak türden kitaplarla başlangıç yapılabilir.
Kitap okumayı sevdirecek yöntemlerden bazıları
1. Zevklerinizi Ölçün
Herkes her kitabı okuyacak ve beğenecek diye bir şey yoktur. Bazı kitaplar ilaç gibi gelirken bazıları da işkence gibi gelebilir. Aslında birçok insanın kitap okuma alışkanlığı kazanmak isterken yaptığı ilk hata bu oluyor. Kişi hiç haz almadığı konuda veya kapağını sevdiği için aldığı kitaplarla başlayarak, kitap okuma alışkanlığını başlamadan bitirmiş oluyor. Öncelikle ne tarz yazıları okumayı sevdiğiniz konusunda kendinizle tartışın. İlk okumaya başlayacağınız kitap, alışkanlığın devamı için atılan ilk temeldir.
2. Artırarak Devam Edin
Bu konuda kendinize kurallar koyarak ilerlemelisiniz. Diyelim ki ilk kitabınızı seçtiniz ve başlamaya hazırsınız. Burada birçok kişinin yaptığı hata, ilk günkü hevesle patlayana kadar kitap okumak oluyor. Bu kesinlikle çok yanlış bir bitirici unsurdur. İlk üç gün sınırlı sayfa (3-5 sayfa) ile başlayın. Kulağa çok az geliyor olabilir; fakat kitabın devamını merak etmeli ve kendinizi boğmamalısınız. Üç günden sonraki diğer üç gün ise sayfa sayısını biraz daha artırarak okumayı deneyin. Bu şekilde artırarak devam ederseniz hem kendinizi bunaltmayacak hem de kısa süre içerisinde güzel yollar kat etmiş olacaksınız.
3. Hafif Kitaplar Seçin
Ağırlık kaldırmak gibi düşünün. İlk başta amaç bir alışkanlık edinmek olmalı. Bazen çevremizdeki insanlar, seviyemizi ve ilgi alanımızı bilmeden bize kitaplar sunabilir. Bu kitaplar çok fazla teknik terim içerebilir, akademik olabilir veya sizin çok uzun olabilir. Bu tür kitaplarla başlamak, okuma alışkanlığı geliştirmenizi son derece olumsuz etkiler. Aksine bu durumda kişinin kitap okuma hevesi kırılacak ve bir daha eline kitap almayacaktır. Bu yüzden küçük adımlarla ilerlemeniz gerektiğini bilin. Kitap okuma ağırlığını zamanla artırarak stabil bir seviyeye taşımış olacaksınız.
4. Kitabınızı Yanınızda Gezdirin
Gün içinde çok az şey yaptığımız bir zaman vardır. Sırada beklemek, seyahat etmek gibi. Boş zamanlarımızın çoğunu ya sıkılarak ya da cep telefonuyla geçiriyoruz. Ancak kitabı her zaman yanımızda tutarsak, bu süreler bizim için çok faydalı okuma saatleri hâline gelebilir. Bu nedenle çantamızda her zaman kitap bulundurmanız çok faydalı olacaktır.
5. Kararlı Olun
Yeni bir alışkanlık öğrenmede en önemli şey istikrarlı olmaktır. İstikrarlı olamazsak, savaşmaya çalıştığımız alışkanlık yakında hayatımızdan kaybolacaktır. Hızlı bir başlangıç genellikle hayal kırıklığı ile sonuçlanır. Çoğu durumda, gaza çok çabuk gelinir ve çok çabuk başlanır. Ancak bu yoğunluk çok kısa sürede sıkabilir. Bu nedenle, edinmek istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı için daha mantıklı başlangıçlar çok önemlidir. Okuma alışkanlığı için 10 dakika başlamak tavsiye edilir. Her şeye rağmen bayram seyranını bölmeden günlük 10 dakikalık bir kitap okumak, alışkanlık kazanma açısından mükemmel olacaktır.
6. Okuduğun Kitapları Listele
Geriye dönüp bakınca sizi motive eden bir şey olmalı. Okuduğunuz kitaplar, geriye dönüp baktığınızda okumanız için yeni bir motivasyon kaynağı olacaktır. Günümüzde birçok kırtasiye mağazasından çok güzel defterler satın alabilirsiniz. Böyle bir defter almanız bir adım önde olmanızı sağlar. Bu defter hem kitap listesi oluşturmak hem de okuduğunuz kitaplarda beğendiğiniz cümleleri yazmak için çok faydalı olacaktır. Bu defter tamamlandığında kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Kitaplarınızı sosyal medyada da paylaşabilir ve arkadaşlarınıza tavsiye edebilirsiniz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Faydaları Nelerdir?
Çoğu zaman, hiçbir yararlı bilgi içermeyen televizyon şovlarını saatlerce izlemek yerine saatlerce kitap okuyanlar, kitaplardan ve edindikleri kültürden edindikleri bilgiler nedeniyle toplumda etkili kahramanlar olarak görülmektedir. Kitap okumanın tüm faydaları, insanların öncelikle kendileri için okuma alışkanlığı edinmeleri gerektiğinin önemli bir göstergesidir. Okuyarak iyileşen kişilerin çevrelerinde olup bitenlere daha doğru bir yaklaşım benimsemeleri beklenir. Öte yandan, okuyan bir toplum inşa etmek, zamanla uygun hızda eğitim düzeyini ve toplumdaki kültür düzeyini yükseltecektir.
Kitap okumak, yaşama sevgisi kazandırır.
Okumak, düşünceyi besler, geliştirir ve hızlandırır. Bütün bu yetenekler olgunlaşır.
Kitap okuyan kişinin stresli çevre ve durumlara daha sağlıklı yanıtları vardır.
Kitap okumak zihni açar; bilgi ve kelime dağarcığını zenginleştirir; genel kültürü artırır. Bu da aktif bir insan olmanın yolunu açar.
Anlayışı ve konuşma yeteneğini geliştirir.
Mesleki ve eğitim hayatında başarı sağlar.
Dünya görüşünü değiştirir. Olaylara farklı bir perspektiften bakmanızı sağlar.
Hayal gücünü geliştirerek ortaya daha iyi fikirler atmaya yardımcı olur.
Akıcı ve düzgün konuşma becerisi katar.
Gerçekleri okuyarak anlamak, ilk etapta güveni artırır. Okumak aynı zamanda olayları inceleme ve insanların ufkunu genişletme fırsatı verir. Ayrıca çok kitap okuyanların zengin bir kelime dağarcığına sahip olduğu, konuşurken etkileyici bir hitap diline sahip olduğu ve karşısındaki kişiyi kolayca etkileyebileceği söylenebilir. Kelime dağarcığının geniş olması, farklı terimlerle düşünmeyi mümkün kılar. Genel olarak, kültürel düzeyde düşünme yeteneğini artırır.
Kitap okumak, cehaleti ve toplumun gelişmesini önlemenin en önemli etkisidir. Kültürel düzeyi yüksek toplumlar aynı zamanda daha hızlı gelişme ve yeniliğe daha fazla açıklık için bir fırsat bulur. Ancak okumayan toplumlar cehalet içinde boğulacak ve yok olacaktır. Bir kitap okuyarak konsantrasyonun artacağını görmek özellikle faydalı olacaktır. Kitapları okuyarak, çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizin çok daha olumlu ve ılımlı olduğunu anlayabilirsiniz. Kitap okumak, algı gücünü artıracak, hayal gücünü güçlendirecek, okul ve iş hayatında daha büyük başarılara imza atmanızı sağlayacaktır. Bu sayede özellikle eğitimli aileler çocuklarına çok daha iyi davranabilir ve kişisel gelişim açısından sağlıklarına özen gösterebilirler.
Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Nasıl okuduğunuzdan emin olun. Sizi kolayca çekebilecek gürültü ve akıllı cihazların yanında olmak iyi bir hareket olmayacaktır. Onların etrafta bir yerde olduklarını bilmek, okumaktan kaçmak için bahaneler bulmanızı sağlayacaktır. İdeal olarak “çılgın kalabalıktan uzakta kendi odanızı” bulmalısınız. Dikkat edilmesi gereken birkaç konu:
Severek Okuyun
Okuduklarımızdan bahsetmeden buna gerçek bir çözüm bulmak imkânsız. Kitap okumaktan sıkıldıysanız, buradaki sorun her zaman siz olmuyorsunuz. Soru şu olmalı; “Severek okuyor muyum?” Çizgi roman, bilim kurgu veya fantezi belki size göre olmayabilir. Bu nedenle, ilginizi çekebilecek konular hakkında bir şeyler okumaya karar verirseniz, işinize yarayacaktır.
Kötü Çevirilerden Uzak Durun
Kötü çevirisi olan bir kitap okuyorsanız, şimdiye kadar yazılmış en güzel kitaplardan birini okuyor olsanız bile, sıkıcı bir okuma deneyimi yaşayacaksınız. Bu bakımdan çevirinin önemi çok önemli olduğunu ve okuyucuyu ciddi oranda etkilediğini söylemeliyiz. Satın alacağınız kitabın kim tarafından ve ne zaman çevrildiğini mutlaka araştırın. Çevirisinden emin olmadığınız kitapları tercih etmeyin.
Doğru Vakitlerde Doğru Kitap
Her kitabın yaşı ve zamanı vardır. Okumayı sıkan kitaplar varsa, onları tamamen atmayın. Her kitap deneyimlerimizi, düşüncelerimizi ve duygularımızı anlatır. Bir zamanlar bizim için hiçbir şey ifade etmeyen işler, yaşadıklarımız sayesinde bambaşka bir boyuta ulaşabilir. Doğru kitabı doğru zamanda okumak, yapabileceğimiz en iyi şeylerden biridir. Bu konuda kendinizi şartlandırabilir ve doğruyu bulabilirsiniz. Yakın bir arkadaşınızla aynı vakitlerde aynı kitaba başlamak, sizi kitap okumaya yönelik teşvik edebilir.
Küçüklere Örnek Olun
Çocuklar okuldan sonra tüm zamanlarını aile evinde geçirirler ve ebeveynleri onların rol modelidir. Kitap okumanız ve kitap okuma alışkanlığı kazanmanız çocuğunuz için eğitici bir örnek olacaktır. Hatta onlarla okuma saatleri de düzenleyebilirsiniz.
Kitap Hangi Vakitlerde Okunmalı?
Kitap okumak, iş dünyasından uzaklaşmak ve kendinize biraz zaman ayırmak için en keyifli seçimdir. Hava güzelse parkta ya da bir kafede 20 dakikalık bir öğle yemeği molası vermek, kendinizi dinlemenin ve geliştirmenin en kolay yoludur.
Özellikle büyük şehirlerde yaşamanın yükü eve geldiğinizde daha da artıyor. Genelde insanlar eve geldiğinde gece yarısına kadar uyur. Tuhaf uyku düzenleriyle kendilerini sonsuz bir döngüye sokarlar. Düzenli bir uyku ile yatmadan önce 20 dakika kitap okumak, hayal gücünüzü harekete geçirerek uykuya dalmanızı ve rüya görmenizi kolaylaştırır.
Kitap Nerede Okunmalı?
Belki otobüste kitap okumak midenize iyi gelmeyebilir. Ancak metroda deneyin; vapurda bile önyargılı olmayın. Göreceksiniz, aynı etkiye sahip olmayacak. Ayrıca uzun yolculuklarınızda kitap okumak, paha biçilemez anlardan birisi olacaktır. Şehirler arası otobüs ve uçak yolculuklarında fırsat kaçırılmamalı.
Mümkünse dışarıda okumak için zaman ayırın. Bu hem zihninizi tazeleyecek hem de kendinizle vakit geçirmenin hafifliğini hissettirecek. Bunu ailenizle, arkadaşlarınızla bir aktivite olarak da yapabilirsiniz. Çevrenizle bu tür bir etkinlik yapmak, sizi terapiye girmiş gibi hissettirebilir.
Ev şüphesiz herkesin en iyi hissettiği yerdir. Okumak sizin için önemliyse, bir okuma köşesi bile kurabilirsiniz. Yatağınız, yatmadan önce kitap okumak için de önemli bir yerdir. Fakat uykunuzu getireceğini düşünüyorsanız kendinize farklı alanlar oluşturabilirsiniz.