Logo 200Logo 200Logo 200Logo 200
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
    • Vizyonumuz Misyonumuz
  • Faaliyetler
  • Ziyaretler
  • Haberler
  • Projeler
  • Galeri
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
  • İletişim
✕
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Gençler Sosyal Medya Yüzünden ‘Uyku Sorunu Yaşıyor ve Yeterince Egzersiz Yapmıyor’
Berlin’de Türkiyeli İki Kadına Irkçı Saldırı
13 Ağustos 2019
İZMİR İLYA DERNEĞİ Su Kuyusu | Nijer 2019
17 Ağustos 2019

Gençler Sosyal Medya Yüzünden ‘Uyku Sorunu Yaşıyor ve Yeterince Egzersiz Yapmıyor’

İngiltere’de yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanımının gençler üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olmadığını; ancak onların uyku ve egzersiz gibi sağlıklı aktivitelere harcayabilecekleri zamanı da azalttığını gösterdi.

İngiliz araştırmacılar ebeveynlerin gençlerin gece 22.00’dan sonra telefon kullanımını yasaklamalarını ve onları fiziksel aktivitelere teşvik etmeleri gerektiğini söylüyor.

Araştırma ayrıca özellikle kız çocuklarının sosyal medyada sıklıkla “siber zulme” uğradıklarına ve bunun psikolojik rahatsızlara yol açtığına da dikkat çekiyor.

Uzmanlar, sosyal medyanın erkek çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dair ise daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.

The Lancet Çocuk ve Ergen Sağlığı grubu tarafından yapılan araştırma için İngiltere genelinde 13 ila 16 yaşları arasında 12 binden fazla çocuk ve gençle 3 yıl boyunca görüşmeler yapıldı.

İlk aşama olan 9. yılda çocuklara Instagram, Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarını her gün ne sıklıkla kullandıkları soruldu; ancak kullanım süreleri sorulmadı.

Kız çocuklarının %51’i, erkeklerin %43’ü sosyal medya uygulamalarını günde üçten fazla kullandıklarını söyledi. Bu oran, 11. yılda erkekler arasında %69’a, kız çocukları arasında %75’e çıktı.

Aynı gruba 10. yıldayken, ruh sağlıklarıyla ilgili soruların olduğu bir form doldurmaları söylendi ve “siber zulüm”, “uyku” ve “fiziksel aktiviteler”e dair sorular soruldu.

11. yılda ise onlardan mutluluk oranlarına ve hayatlarından ne kadar memnun olduklarına dair sorulara yanıt vermeleri istendi.

Günde üçten fazla sosyal medya kullanan genç kızların ve erkeklerin ruh sağlıklarının zarar gördüğü ve psikolojik rahatsızlar yaşadıkları görüldü.

Daha az mutlu olduğunu söyleyen kız çocuklarının sayısı erkeklere kıyasla daha fazlaydı.

Araştırmacılar sosyal medya kullanımının ruh sağlığını etkilediğine dair güçlü kanıtlar bulunduğunu söylüyor.

Kız çocuklarında daha çok uyku sorunları, “siber zulüm” ve “fiziksel aktivite” eksikleri görüldü.

Erkeklerde de benzer etkiler görülse de oran olarak kızlara kıyasla daha azdı.

Kaynak: BBC Türkçe

Paylaş

İlgili Haberler

28 Haziran 2021

Afrika’da Yaşayan 1,2 Milyar Kişi Risk Altında


Devamını Oku
23 Haziran 2021

Ebeveynler Tarafından Yapılan 5 Büyük Hata


Devamını Oku
15 Haziran 2021

‘Geçmişten Bugüne Kudüs 360 Dijital Gösterimi’ Açıldı


Devamını Oku
3 Haziran 2021

Çocuklarda 3T Gerçekten de Zararlı mı?


Devamını Oku

Ara

✕

Son Yazılar

  • Video parametreleri (silmeyin, değiştirmeyin)
    1 Ocak 2023
  • Dernekleri kısıtlayacak yasalar mecliste kabul edildi
    26 Aralık 2022
  • Afrika’da Yaşayan 1,2 Milyar Kişi Risk Altında
    28 Haziran 2021
  • Ebeveynler Tarafından Yapılan 5 Büyük Hata
    23 Haziran 2021

Vizyonumuz

Maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılarıyla söz sahibi bir sivil toplum kuruluşu olmak.

Sosyal Medya Hesaplarımız

| ilyaorgtr

Hızlı Ulaşım

  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

 İletişim Bilgileri

  • Orhan Şaik Gökyay Cad. No: 66
       Karşıyaka/İzmir

  • F485+2M Karşıyaka, İzmir

  • +90 232 --- ----

  •  info@ilya.org.tr

 Hızlı Ulaşım

  • Hakkımızda
  • Faaliyetler
  • Projeler
  • Bağış
  • İletişim

Web Sitemizde Arayınız

✕

Sosyal Medya Hesaplarımız

 ilyaorgtr
© 2022 İzmir İlim Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği. Tüm hakları saklıdır.
® Derneğimiz İDSB üyesidir.
✕

Giriş Yap

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesap oluştur?