Logo 200Logo 200Logo 200Logo 200
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
    • Vizyonumuz Misyonumuz
  • Faaliyetler
  • Ziyaretler
  • Haberler
  • Projeler
  • Galeri
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
  • İletişim
✕
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Abdurrahman el-Evlaki Suikastinin Üzerinden Sekiz Yıl Geçti
Namaz Saflarının Bireysellikle Ne Alakası Var?
12 Ekim 2019
Ortodoks Yahudilerden Barış Pınarı Harekâtına Destek
17 Ekim 2019

Abdurrahman el-Evlaki Suikastinin Üzerinden Sekiz Yıl Geçti

Henüz 16 yaşındayken ABD’nin insansız uçakları tarafından hedef alınan Abdurrahman el-Evlaki’nin ölümünün üzerinden sekiz yıl geçti.

2011 yılının Ekim ayının 14. günü, ABD’nin insansız savaş uçakları tarafından, 16 yaşındaki bir Amerikan vatandaşı doğrudan ABD başkanı Barack Obama’nın onayladığı bir saldırıda öldürülmüştü. Bu saldırı, bir diğer Amerikan vatandaşının öldürüldüğü saldırıdan yaklaşık iki hafta sonra gerçekleştirilmişti. Saldırıların hedefinde, Enver el-Evlaki ve oğlu Abdurrahman el-Evlaki vardı.

Operasyonun ısrarla üzeri örtülmeye çalışılıyordu ve bunun bir nedeni vardı. Bu da ABD kamuoyunun, bir ABD vatandaşının yargısız olarak infaz edilmesine, dahası suikasta uğratılmasına tepki göstermesiydi. Ülke kamuoyunda söz konusu saldırı, yargısız infaz olarak adlandırıldı ve tepki topladı. Yine de Enver el-Evlaki’nin öldürülmesine yönelik tepkiler çok fazla artmadı. Zira o “bir teröristti, Batı’da düzenlenen saldırıların azmettiricisi pozisyonundaydı ve öldürülmesinin haklı bir gerekçesi vardı.” Bu ifadelere rağmen hiç kimse, saldırının yetkisini veren ve saldırıyı infaz eden ABD görevlileri dahi, Abdurrahman el-Evlaki’nin öldürülmesine bir gerekçe bulamadı; dahası kendilerini bir gerekçe bulmak zorunda hissetmediler.

1995 yılında Denver’da doğan Abdurrahman el Evlaki, babası gibi bir ABD vatandaşıydı. Babasının Yemen’e uzanan hayatı onu da etkilemişti. Babası Yemen’deki El Kaide’de üst düzey bir isim haline gelirken, Abdurrahman’ın silahlı herhangi bir grupla bağlantısı bulunmuyordu. Ancak buna rağmen, ABD insansız hava araçları tarafından hedef alınmaktan kurtulamadı.

14 Ekim 2011 tarihinde, babasının öldürüldüğü tarihten yaklaşık 2 hafta sonra insansız hava araçları bu kez onun için Yemen semalarındaydı. Abdurrahman’ı vurmak üzere doğrudan görevlendirilen uçaklar ABD başkanının onayıyla havalanmış, 16 yaşında ve herhangi bir suç şüphesi bulunmayan bir genci öldürmek üzere yola çıkmışlardı. Bazı ABD yetkilileri hedefin Abdurrahman olmadığını öne sürse de, aksi bir kanıt bulunamadı. Savaş uçakları, Abdurrahman’ı arkadaşlarıyla yemek yediği bir açık hava lokantasında yakaladı.

“Sadece saçından bir tutam kaldı”

“Bize onun insansız hava aracı saldırısıyla paramparça edildiğini söylediler. Sadece saçından bir tutam kalmış. Akrabası onu saçından tanıyordu. Tanımış ve anlamış ki Abdurrahman gerçekten ölmüş. Fakat ne yüzünü ne de başka bir şeyini tanıyabilmişler.” Abdurrahman’ın dedesi bu ifadelerle ölümünü anlatıyor. Görüldüğü üzere insansız hava aracı onu öldürmekle kalmamış, yok etmiş. ​Büyükannesi ise ölümü hakkında şunları söylüyor: “Abdurrahman ne yaptı? Abdurrahman’ın ölüm emrini kim verdi? Oturmuş, arkadaşlarıyla akşam yemeği yiyordu. Nasıl öldürülür? Ne yaptı ki? Abdurrahman çok nazik bir çocuktu, hiç kimseyi incitmezdi.”

Enver el-Evlaki’nin küçük kızı Nevvar el-Evlaki de henüz 8 yaşındayken 2017 yılının başlarında Donald Trump’ın emrini verdiği bir baskında yakın mesafeden ateş açılarak öldürüldü. Evlaki ailesi ABD’nin hedefi olmaktan kurtulamazken, Abdurrahman ve Nevvar’ın neden öldürüldüğü sorusu hâlen yanıt bulabilmiş değil.

Kaynak: Mepa News

Enver el-Evlaki’nin küçük kızı Nevvar ve oğlu Abdurrahman
Paylaş

İlgili Haberler

28 Haziran 2021

Afrika’da Yaşayan 1,2 Milyar Kişi Risk Altında


Devamını Oku
23 Haziran 2021

Ebeveynler Tarafından Yapılan 5 Büyük Hata


Devamını Oku
15 Haziran 2021

‘Geçmişten Bugüne Kudüs 360 Dijital Gösterimi’ Açıldı


Devamını Oku
3 Haziran 2021

Çocuklarda 3T Gerçekten de Zararlı mı?


Devamını Oku

Ara

✕

Vizyonumuz

Maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılarıyla söz sahibi bir sivil toplum kuruluşu olmak.

Sosyal Medya Hesaplarımız

| ilyaorgtr

Hızlı Ulaşım

  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

 İletişim Bilgileri

  • Orhan Şaik Gökyay Cad. No: 66
       Karşıyaka/İzmir

  • F485+2M Karşıyaka, İzmir

  • +90 232 --- ----

  •  info@ilya.org.tr

Web Sitemizde Arayınız

✕

Sosyal Medya Hesaplarımız

 ilyaorgtr
֎ 2023 | İzmir İlim Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği | Tüm hakları saklıdır.
֎ Derneğimiz İDSB üyesidir.
✕

Giriş Yap

Parolanızı mı unuttunuz?

Hesap oluştur?